Acupunctuur en wetenschap

wetenschap vierkantIn China is acupunctuur geen alternatieve geneeswijze, maar wordt onderwezen op de universiteit als onderdeel van de opleiding TCM (Traditional Chinese Medicine), naast de opleiding westerse geneeskunde. Veel artsen zijn opgeleid in beide disciplines, maar wel met een voorkeursrichting. In ziekenhuizen worden beide methodes gebruikt, dus operaties naast acu-naalden, ECG naast tongdiagnostiek, injecties met westerse medicijnen naast een infuus met kruiden of andersom. Tijdens mijn stage in een ziekenhuis in Qing Dao, al weer ruim 10 jaar geleden, heb ik echt mijn ogen uitgekeken. Integratie van oosterse en westerse behandelmethodes is dus heel goed mogelijk.


Wereldgezondheidsorganisatie WHO

In 2003 werd acupunctuur erkend door de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Het volgende artikel geeft daar informatie over: http://acupunctuurgids.nl/artikelen/wereldgezondheidsorganisatie-erkent-werking-acupunctuur.php#.U_9PEGMsXOc
Deze erkenning is gebaseerd op onderzoeken van vóór 1998.

In december 2013 publiceerde de WHO een strategie met betrekking tot  traditionele geneeskunde ( WHO traditional medicine strategy: 2014-2023 ), met aanbevelingen aan overheden om traditionele geneeswijzen te integreren in de gezondheidszorg.

Wetenschappelijk onderzoek

Over heel de wereld wordt wetenschappelijk onderzoek gedaan naar acupunctuur, niet alleen in China, maar juist ook daarbuiten. Relevante onderzoeken worden onder ander gepubliceerd op:

https://www.acupunctuur.nl/pages/platform-voor-kennis-en-reflectie

http://www.healthcmi.com/acupuncture-continuing-education-news

http://acupunctuurgids.nl/effectiviteit/#.U_9TUWMsXOc

http://search.medscape.com/news-search?newSearchHeader=1&queryText=acupuncture

In Nederland wordt goed werk verricht door Sino-Dutch Centre for Preventive and Personalized Medicine (http://www.sinodutchcentre.nl) een samenwerkingsverband van o.a. Universiteit Leiden en TNO. Zij proberen via biochemisch onderzoek een link te leggen tussen oosterse en westerse geneeskunde, en daarmee de huidige ontwikkeling van onze westerse geneeskunde met veel standaard-protocollen/behandelingen naar Personalized Medicine te bevorderen.

In het ziekenhuis!

Acupunctuur wordt in veel ziekenhuizen wereldwijd toegepast, uiteraard in China, maar ook in de Verenigde Staten en veel Europese landen.
Het volgende ziekenhuis heeft echt een voorbeeldfunctie op het gebied van Integrative Medicine (combinatie westerse geneeskunde – Complementary and Alternative Medicine CAM): http://www.mskcc.org/cancer-care/integrative-medicine
Ook zij doen veel onderzoek en publiceren regelmatig:
http://www.mskcc.org/search/site/acupuncture

Er wordt dus wereldwijd hard gewerkt aan de wetenschappelijke onderbouwing en erkenning van acupunctuur en de integratie met onze westerse geneeskunde. Wij zijn op de goede weg!

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail