Goed slapen is net zo belangrijk als goed eten!

Dat was ruim 10 jaar geleden een van de stellingen uit mijn eindexamenscriptie acupunctuur “Slapen op het ritme van de meridianen”.

In die 10 jaar heb ik veel patiënten met slaapproblemen in mijn praktijk behandelt en ik heb gezien hoe ingrijpend de gevolgen van slaapproblemen kunnen zijn: lichamelijk klachten (vermoeidheid en verzwakking van de conditie, afname van de weerstand en vatbaarheid voor ziektes), psychische klachten (afname psychische belastbaarheid, geheugen en concentratiestoornissen) en sociale problemen (slecht functioneren bij studie en werk, problemen bij de relatie met partner, kinderen, vrienden en familie).

De westerse geneeskunde kan uiteraard een oplossing bieden met slaaprichtlijnen en medicatie, maar helaas is niet iedereen hierbij gebaat. Bovendien komt bij medicatie het gevaar van verslaving, afhankelijkheid en bijwerkingen om de hoek kijken.

Acupunctuur heeft een andere visie op het slaapproces dan de westerse geneeskunde. Het slaapritme en het schakelen van waken naar slapen en andersom is in deze visie onder andere afhankelijk van de balans tussen yin en yang en het functioneren van de meridianen tijdens het slapen. Hierin kunnen we bijsturen met naalden, voedingstips, Qi Gong-oefeningen en uiteraard ook een aantal leefregels (dat is niet anders dan bij de westerse geneeskunde).

Veel patiënten zijn gebaat bij deze andere visie en andere aanpak. En kunnen dankzij acupunctuur weer normaal functioneren in hun dagelijks leven.

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmail